EXTRA NIEUWSBRIEF JAARGANG 2: NR 13

29 mei 2008 (04:54) | Categorie: NIEUWSBRIEF

MINISTER PLASTERK OP BEZOEK IN 'SLAG OM VREEWIJK'

 

Op donderdag 29 mei 2008 bericht  Edwin Cornelisse, journalist bij het Algemeen Dagblad over het op handen zijnde bezoek  van minister Plasterk aan Vreewijk.

In de kop staat dat

DE MINISTER ZIJN OORDEELT VELT OVER TOT SLOOP GEDOEMDE WIJK.

 

MAANDAG 2 JUNI 2008 AANSTAANDE bezoekt  minister Plasterk  (Onderwijs Cultuur en Wetenschap )Vreewijk om die vraag te beantwoorden.

Wijkbewoners hopen dat de minister het tuindorp op Zuid tot monument verklaart. Dat haalt een streep door de sloopplannen van de woningcorporatie Com.wonen.

De corporatie wil 1400 huizen slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw. Gestart moet worden in Bree/Maarland waar 85 woningen plaats moeten maken voor ouderenappartementen, vier hoog. Volgens de verhuurder zijn de huurwoningen lek, tochtig en verzakt en is renovatie te kostbaar.

Wijkbewoners bestrijden dit en hebben inmiddels bijval gekregen van het Cuypersgenootschap, het Nederlands Architectuur Instituut (NAI), het Historisch Genootschap Roteradum, de Rijksdienst voor Monumenten en van een deel van de deelraad Feyenoord en van de gemeenteraad van Rotterdam.

Recent bereikte de 'Slag om Vreewijk' ook de Tweede Kamer. Het CDA drong er bij Plasterk op aan het tuindorp, inclusief de huizen, tot beschermd stadsgezicht te verklaren.

Kort na zijn bezoek zal hij beslissen.

"Ik ben ervan op de hoogte dat  tuindorp Vreewijk een mijlpaal is in de geschiedenis van de Nederlandse stedenbouw en dat het een belangrijk project is in het oeuvre van niet alleen architect Granpre Moliere maar ook van stedenbouwkundige Piet Verhagen, aldus Plasterk."

Met Vreewijk maakte Granpre Moliere volgens Plasterk niet alleen naam als architect, maar vestigde hij ook een nieuwe stroming in de architectuur: de Delftse School.    

« Vorig artikel  (Artikel 52 van 119)  Volgend artikel »
» Home
» Archief
» Mijn Profiel
» Mijn foto album

Links

Categoriėn

Laatste artikelen

Vrienden