NIEUWSBRIEF JAARGANG 3: NR 4

1 november 2008 (07:34) | Categorie: NIEUWSBRIEF

NIEUWE SPANDOEKEN Om duidelijk te maken dat actie voor het Behoud van onze mooie, monumentale wijk, nog steeds, nodig is. zijn nieuwe spandoeken gemaakt. Deze hangen inmiddels weer aan de Bree.

 

WONINGBOUWCORPORATIES VATBAAR VOOR GESJOEMEL wordt duidelijk uit het boek Hebzucht in Vastgoed van Lenny Vulperhorst. Eenderde van de medewerkers maakt zich schuldig aan het bevoordelen van bevriende relaties, het betalen van steekpenningen en zelfs diefstal. Dit gedrag leidt vrijwel nooit tot ontslag. Ook blijken de interne toezichthouders, zoals de raden van commissarissen zich nauwelijks te bekommeren om dergelijke ernstige misstanden.

 

SP TWEEDE KAMER

Remi Poppe SP Tweede Kamerlid heeft aangedrongen op een wetswijziging sloopbesluit. Als deze wetswijziging door de Tweede Kamer wordt aangenomen hebben huurders meer rechten bij voorgenomen sloop. 

 

WAT HOUDT DE  VOGELAARAANPAK IN? De Woonbond meldt dat de Vogelaargelden bedoeld zijn om de sociale cohesie en de leefbaarheid te bevorderen. Om te zorgen dat het geld daadwerkelijk naar de bewoners gaat is het vouchersysteem, tegoedbonnensysteem bedacht. Deze bonnen kunnen door een regiegroep (waarin bv bewoners, huudersorganisaties, allochtonengroepen)  worden uitgereikt aan goede initiatieven. Enkele voorbeelden van bewonersinitiatieven zijn: het aanleggen van een sportveld, speeltuin, opknappen van een schoolplein, veiligheidsmaatregelen, aanpak van overlast, het organiseren van een wijkfeest, of bewonersondersteuning bij renovatie of sloop.

 

OPEN MONUMENTENDAG VREEWIJK 20-09-2008

Duco Hoogland (PvdA Rotterdam) en Chantal Gill`ard (PvdA Tweede Kamer) gaven acte de presence, hoorden vragen van bewoners aan en zegden toe wat zij ermee gaan doen. Een van de punten was woonoverlast, dat doorgegeven wordt aan het Steunpunt Overlast. Gratis telefoon 0800-1545, of www.rotterdam.nl.

Het actiecomite had voor een histroische ambiance gezorgd. Op het Brinkplein hadden zij een tent in grootmoeders stijl ingericht.

 

CAFE DE ROOIE- IN HET DOELENCAFE ROTTERDAM

Op vrijdagavond 10 oktober 2008 vond het vernieuwde politieke cafe van de SP Rotterdam plaasts. Remi Poppe Tweede Kamerlid reikte de Buurtopstandsprijs uit en presenteerde de verjaarskalender van vijf jaar buurtbezoeken in Rotterdam. Remi Poppe laat het actiecomite weten binnenkort weer naar Vreewijk te komen.

Het volgende politiek cafe de Rooie is op vrijdagavond 12 december vanaf 19.30 in het Doelencafe te Rotterdam.

 

NIEUWE OVERLEGWET IS AANGENOMEN

De Eerste Kamer heeft op 23 september 2008 de vernieuwde overlegwet aangenomen. De nieuwe wet gaat in per 1 januari 2009.

Twee belangrijke wijzigingen zijn dat de huurdersorganisaties en bewonerscommissies agenderingsrecht krijgen en dat de financieringsparagraaf van de Overlegwet is uitgebreid. Alle kosten die huurdersorganisaties maken voor het overleg met de verhuurder moeten voortaan door de verhuurder worden vergoed.

 

EEN NIEUWE CORPORATIE VOOR TUINDORP VREEWIJK

Er wordt door de BOV (Bewoners Organisatie Vreewijk)  samen met een aantal corporatiedirecteuren hard gewerkt aan een nieuwe corporatie voor Tuindorp Vreewijk. Ondersteuning wordt geboden door de Stuurgroep Experimentele Huisvesting (www.SEV.nl ).Van alle kanten komen steunbetuigingen binnen, er is een comite van aanbeveling en de mensen laten weten sympatiek te staan tegenover dit plan.

 

BEWONERSAVOND IN HET SLAG (Hoek Sandelingenplein, Bree, Groene Hilledijk) DINSDAGAVOND 11 NOVEMBER 19.30

Daar kunnen alle bewoners van Vreewijk informatie krijgen over het initiatief om een corporatie op te richten. Komt allen. 

 

SAMEN1BLOK

Samen1blok van de Essenburgsingel die door haar eensgezindheid de strijd om behoud van haar woningen heeft gewonnen heeft dit feesteijk gevierd op 11 oktober 2008.  Het actiecomite feliciteert de bewoners met dit resultaat.

 

RECHTSZAAK TEGEN COM.WONEN

BREE 206 MOET WEER BEWOONBAAR GEMAAKT WORDEN.

De rechtszaak dient op dinsdag 25 november 11.30 in het rechtsgebouw Wilhelminaplein.

Komt allen, kom ruim vantevoren en neem paspoort mee.

U kunt ook bellen met 010-4326746.

 

MAANDAG 17 NOVEMBER 2008 MINISTER VOGELAAR

naar Vreewijk. We zullen haar laten weten dat het met de participatie van de bewoners in Vreewijk slecht gesteld is. De bewoners  willen wel meepraten maar dat wordt tegengehouden door het deelgemeentebestuur Feijenoord en door Com.wonen.

 

ROTTERDAMSE DAG IN DE lAURENSKERK

Op zaterdag 25 oktober 2008  was het actiecomiteBree/Maarland/Klaphek  weer met een stand aanwezig. Ruim 200 mensen hebben hun sympatie betuigd voor een nieuwe corporatie Vreewijk die gaat voor behoud van de wijk. Er vonden veel gesprekken plaats en vele mensen waren boos dat zo'n mooie prachtige wijk onder de sloophamer dreigt te vallen.

 

LANDELIJKE BEWONERSDAG

Op 1 november 2008 reikt  minister Vogelaar het eerste voucher (tegoedbon) uit aan een bewonersinitiatief.

 

NAJAARSEXCURSIE CUYPERSGENOOTSCHAP

Op zaterdag 25 oktober  2008 was het genootschap op bezoek in Rotterdam en deed ook Vreewijk aan . Het actiecomite dankt het genootschap voor haar actieve bemoeienis met Vreewijk Het Cuypersgenootschap heeft onder andere de monumentenstatus aangevraagd voor de 85 woningen Bree/Maarland/Klaphek.

 

 

 

 

 

 

 

 

« Vorig artikel  (Artikel 21 van 119)  Volgend artikel »
» Home
» Archief
» Mijn Profiel
» Mijn foto album

Links

Categoriėn

Laatste artikelen

Vrienden