Texel staat bekend om zijn schapen en lammeren. De schapen van Texel zijn een belangrijk onderdeel van het landschap en de lokale economie van het eiland. Het Texelse schapenras is zelfs wereldberoemd vanwege de hoge kwaliteit wol en het malse lamsvlees.

Op Texel kom je overal schapen tegen. Ze grazen in de duinen, op de dijken en op de weilanden. De schapen dragen bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving van het eiland door het landschap open te houden. Door hun graasgedrag zorgen ze ervoor dat er geen dicht struikgewas ontstaat en er ruimte blijft voor andere planten en dieren.

De schapen van Texel hebben een belangrijke economische waarde voor het eiland. De wol van de schapen wordt gebruikt voor de productie van hoogwaardige kleding en textiel. Het lamsvlees is ook van uitstekende kwaliteit en wordt veelvuldig gebruikt in de lokale keuken.

Op Texel kun je diverse activiteiten ondernemen die te maken hebben met de schapen. Zo zijn er verschillende boerderijen waar je een rondleiding kunt krijgen en meer kunt leren over de schapenhouderij op Texel. Ook kun je tijdens de lammerperiode, van februari tot april, lammetjes aaien en bewonderen op diverse boerderijen.

Als je een bezoek brengt aan Texel, is het zeker de moeite waard om de schapen van dichtbij te bekijken en meer te leren over hun rol op het eiland. De schapen zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van de natuurlijke omgeving en de economie van Texel, maar ook een uniek cultureel erfgoed dat het ontdekken waard is.