Leer hardlopen in tien weken
Wil je starten met hardlopen, maar weet je niet goed hoe? Of zoek je een manier om weer met hardlopen te beginnen? Dan is de FitStart van AV Pijnenburg echt iets voor jou! Met deze hardloopcursus maak je onder begeleiding van professionele trainers kennis met hardlopen op een verantwoorde en gezellige manier. De trainingen worden stap voor stap opgebouwd zodat je na tien weken in je eigen tempo twintig minuten kunt hardlopen.

Wat houdt de FitStart in?
Op zaterdag 9 april is de eerste training. Daarna train je twee keer per week (dinsdagavond en zaterdagochtend) in een groep van beginnende lopers. Tijdens deze trainingen werk je gezamenlijk aan een betere conditie, kracht, snelheid en looptechniek. En het is ook nog eens een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen!

Gecertificeerde trainers
De trainers van AV Pijnenburg zijn allemaal gecertificeerd door de Atletiekunie. Professionals dus. Ze besteden veel aandacht aan de juiste oefeningen voor het versterken van je spieren, de juiste loop- en lichaamshouding en het voorkomen van blessures. De trainers zorgen ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau traint. Bij AV Pijnenburg ben je dus in de vertrouwde handen van enthousiaste trainers.

Kleding
Goede hardloopschoenen zijn heel belangrijk. Schoenen die passen bij jouw loopstijl, voettype en lichaamsbouw om de kans op blessures te verkleinen. Bij een hardloopspeciaalzaak kunnen ze je hierover goed adviseren. Verder is ademende kleding gewenst om zo comfortabel mogelijk te lopen.

Waar en wanneer?
De FitStart begint op zaterdag 9 april 2022. In totaal zijn er 20 trainingen gepland op zaterdag (8:45-10:15 uur) en dinsdag (19:00-20:30 uur). De grote finale is op dinsdagavond 14 juni. Dan kan iedereen naar eigen vermogen 15 tot 20 minuten achter elkaar hardlopen en zullen we de FitStart op feestelijke wijze afsluiten. Alle trainingen beginnen en eindigen bij het clubgebouw van AV Pijnenburg aan de Wieksloterweg 10 in Soest.

Kosten en inschrijving
Deelname aan de FitStart 2022 kost slechts € 50,- per persoon. Na de FitStart is het mogelijk om tegen gereduceerd tarief bij AV Pijnenburg te blijven trainen. Hierover krijg je tijdens de FitStart meer informatie.

Is hardlopen iets voor jou?
De FitStart is voor iedereen. Mannen en vrouwen, oud en jong, sportieveling of niet. Twijfel je echter over je gezondheid? Dan is het verstandig om onderstaande adviezen op te volgen conform het beleid van de Atletiekunie.
• Ben je gezond, jonger dan 35 jaar en je hebt geen hart- en vaatziekten in je familie, dan kun je rustig beginnen met hardlopen.
• Ben je ouder dan 35 jaar en heb je langere tijd niet gesport, of heb je risicofactoren voor hart- en vaatziekten? Dan is het verstandig om een sportmedisch onderzoek te laten doen.
• Heb je een fors overgewicht (een BMI van >27,5 en <30) dan is het verstandig om te beginnen met andere, minder belastende sporten voor zo’n 2 à 3 maanden. Zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Hierna kun je voorzichtig beginnen met hardlopen. Berekenen hier jouw BMI.
• Heb je een BMI van 30 of meer, of een chronische hart- of bloedvatziekte of aandoening? Dan is het zeker verstandig om een sportmedisch onderzoek te laten doen voordat je gaat sporten.

bron: AV Pijnenburg – Soest