Virussen veranderen voortdurend. Deze veranderingen zorgen er soms voor dat mensen sneller besmet raken, of dat meer mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Sinds het begin van de coronacrisis hebben we in Nederland al te maken gehad met meerdere varianten van het virus.

In november 2021 werd in Zuid-Afrika de omikronvariant ontdekt. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar hoe snel deze variant zich precies verspreid, en hoe besmettelijk en ziekmakend deze variant is. Op de website van het RIVM kun je lezen wat we hierover weten. Om zo volledig mogelijk beschermd te zijn tegen een besmetting met omikron is het van belang dat mensen een boostervaccinatie krijgen. Een boostervaccinatie geeft het immuunsysteem een oppepper, zodat je maximaal beschermd bent. Op de pagina vaccinatie kun je lezen hoe het staat met de boostercampagne. De producenten van de vaccins die we nu in Nederland gebruiken, zijn bezig met het aanpassen van vaccins, zodat ze nog beter beschermen tegen de omikronvariant. Wanneer deze vaccins af en goedgekeurd zijn, zullen ze in plaats van de huidige vaccins gebruikt worden.

Op de pagina varianten van het coronavirus kun je meer informatie vinden over de verschillende varianten. De cijfers op het dashboard zijn op basis van kiemsurveillance-onderzoek. Dit onderzoek naar hoe het virus zich ontwikkelt kost tijd. Hierdoor wijken percentages die op het dashboard bij de omikronvariant staan af van cijfers die tot stand komen op basis van verwachtingen. Deze verwachtingen zijn namelijk op basis van gegevens van laboratoria die met een speciale PCR-test de mogelijke aanwezigheid van de omikronvariant kunnen aantonen Zie voor een uitgebreidere uitleg de cijferverantwoording.

Overigens kunnen de testen die in de GGD teststraten gebruikt worden de omikron variant net zo goed oppikken als de variant die hiervoor het vaakst voor kwam: de deltavariant. Ook bij zelftesten is er geen verschil tussen de deltavariant en de omikronvariant.

We weten dus nog niet alles over omikron, we weten wel dat de omikron variant zich razendsnel kan verspreiden. Zelfs nog sneller dan de deltavariant. Door de snelle verspreiding zal het aantal besmettingen toenemen en komen er meer ziekenhuis- en IC-opnames. Om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden heeft het kabinet besloten om een lockdown in te stellen om zo de verspreiding van de omikronvariant zoveel mogelijk te vertragen en te voorkomen. Je kunt daarover meer lezen in het nieuwsbericht ‘Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown‘ op rijksoverheid.nl.

bron: Coronadashboard